РЕЗЕРВАЦИЯ
20
май, 2024
21
май, 2024
1
Гости (над 3г.)
0
Деца (под 3г.)

Исторически музей Велинград

Исторически музей Велинград

Историческият музей във Велинград води началото си от 1952 г. и  разполага с много интересни експозиции. Тук се намира  най-голямата колекция от писани великденски яйца в България, която спазва традицията за изписване с писалка и восък, популярна в Чепинския край. Освен това, в района около Велинград, можете да видите шарени яйца и от други региони на страната,  от Централна и Източна Европа. По Великден в музея се провеждат изложби  и конкурси за най-добре украсени яйца.

Изложбата „Вела Пеева“ е посветена на българска партизанка, загинала през 1944 г. като участник в съпротивителното движение срещу държавната власт и нейната прогерманска политика през Втората световна война.

Друга изложба, която ще ви бъде интересно да видите е тази на оперния певец Николай Гяуров (1929-2004), родом от това място. След смъртта му семейството на световноизвестния бас дарява вещи, снимки и документи на певеца на музея.

Сред експонатите са костюми от постановката на миланската Ла Скала, матрицата на монета, сечена в Австрия с  лика на легендарния певец, партитури и грамофонни плочи с изпълнения на именития българин. Това е пътуваща изложба, която често се показва и в други музеи в България и извън страната.

Етнографската сбирка „Планината – дом гостоприемен” представя разнообразие от носии на различни религиозни общности, живеещи в Чепинския край – християни, мюсюлмани, арменци. Каменните надписи и снимки показват най-старите действащи минерални бани в България, построени през 1750-1751 г.

Тъй като районът отдавна е известен с традициите си в областта на дърводобива, тук можете да видите и експонати на стари конструкции, които използват силата на водна струя, за да въртят различни инструменти или кръгове с цел рязане, усукване на керамика, тъкане, както и огромни бъчви за разхлабване на тъкани, пране или плъстене и др.

Ежегодно музеят е домакин на Велинградските културни празници, а на определени дати отдава почит към паметта на Вела Пеева и оперния певец Николай Гяуров. Музеят предлага също така информационни материали и сувенири.