РЕЗЕРВАЦИЯ
20
май, 2024
21
май, 2024
1
Гости (над 3г.)
0
Деца (под 3г.)

Храм Света Богородица Велинград

Храм Света Богородица Велинград

Храм „Св. Богородица“ във Велинград е създаден през далечната 1897 година. Идеята за неговото построяване е дошла от православни българи, заселници в тогавашното село Лъджене, населявано от помаци.

Интересен факт е, че архитектурата е дело на швейцарец на име Емануел Лупос, живял в Пловдив. Черковната сграда била облицована с мраморни плочи. Иконостасът е дело на майстора – резбар Йосиф и неговия калфа – Марангозов от Пловдив. Иконите са създадени от зографа Манол Моралиев от Банско.

Стъклено шише, което е положено в основния църковен камък, пази възпоменателен Акт, написан от Стою Докумов и Атанас Зидаров, както и стари монети.

През 1977 година църквата „Св. Богородица“ претърпява инцидент. Силно земетресение я разтърсва из основи и в резултат на това кръстът е съборен, а камбанарията е сериозно повредена. Минават близо 20 години, докато иконите в храма биват реставрирани, а по-късно са обновени покривът и фасадата. Много доброволци са помогнали за това богоугодно дело. Както предприемачи, така и съвсем обикновени хора. Някои дарили материали, други – финансови средства. Всички техни имена са увековечени в Летописната книга на храма.

Храм „Св. Богородица“ ежегодно привлича много туристи, които искат да се уединят в съприкосновение с Бог и да се слеят с възрожденския дух на отминалите времена. Църквата е една от видните атракции на Велинград, затова, ако решите да я посетите, със сигурност ще останете напълно очаровани от това място.

Като символ на силата на волята на православните християни, този исторически паметник пази спомена за свободния български дух, който остава несломим през вековете.

След като посетите храма ще почувствате пълно облекчение и силен емоционален заряд – естествен ефект от докосването до подобно светилище!