РЕЗЕРВАЦИЯ
24
фев., 2024
25
фев., 2024
1
Гости (над 3г.)
0
Деца (под 3г.)

Езерото Клептуза Велинград

езеро Клептуза Велинград

Ако посетите Велинград, няма как да пропуснете една от най-големите атракции – езерото Клептуза, което изумява с красотата си. То се намира в едноименния парк и е много популярен карстов извор.

Около него ще се насладите на красива гледка на планински склон – между билото на вододела и така нареченото Циганско дере. Клептуза украсява десния бряг на река Чепинска, на която е именуван и квартал Чепино във Велинград.

Местността е защитена, като площта й е около 412 хектара. От София Клептуза се намира на около 130 км., от Пловдив – на около 85 км. Уникалният карстов извор е в северната част на природен парк Клептуза. Наричат го „чудо на природата“ и с него са свързани много легенди и предания. От него извира огромно количество вода – до 1180 литра вода в секунда и тя е с постоянна температура.

В парк Клептуза има също и два изкуствени водоема, захранвани с изворната вода. Тук туристите обичат да си почиват, наслаждавайки се на прекрасната гледка. Мястото е любимо и на местните жители.

Една от атракциите са водните колела, които се отдават под наем и множеството заведения, в които можете да опитате местната кухня.

В парка Клептуза растат високи черни борове, чиято средна възраст е 100-160 години, както и редки за този регион храсти и дървесни видове. Има и над 260 вида тревисти растения. Паркът води началото на множество туристически и еко пътеки – маршрути на здравето. Поемайки по тях можете да достигнете местностите Харманите, Брези, Сивата вода и др.

Паркът Клептуза постоянно се обновява – изграждат се развлекателни съоръжения, площадки за отдих и отдих на децата.