РЕЗЕРВАЦИЯ
24
фев., 2024
25
фев., 2024
1
Гости (над 3г.)
0
Деца (под 3г.)

Кръста във Велинград

кръста във Велинград

Една от забележителностите на Велинград е светещият кръст, превърнал се в емблема на града. В близост до него е гробът на Вела Пеева – известна партизанка, на която е кръстен и градът. Мястото се счита за свещено и символ на дългогодишната и борба на българския народ за запазване на своята идентичност по време на Османското владичество.

Издигащ се на височина от 22 метра, кръстът изглежда много внушително и величествено. Надписът в основата му гласи: “Въздигна се по Божията милост този кръст в лето Господне 2016-то с дарителството и голямата любов на Божий Народ“ .

За създаването на внушителната конструкция с пирамидална форма са помогнали стотици дарители, включително и такива, които изповядват мюсюлманската вяра. Инсталацията е изградена от тръби, изработени от здрава стомана. Височина добавя и специалният постамент, върху който е изградена.

Самият кръст е оформен чрез две стоманени тръби, чийто диаметър е 50 cm. Между тях разстоянието е 75 cm. Има и допълнителни, свързващи тръби, които са с по-малък диаметър.

Сега всеки, който иска да се наслади на великолепната гледка към Велинградската котловина и да се докосне до божествената искра, може да посети мястото и да намери вдъхновение и упование.

За комфорта на посетителите мястото е облагородено, можете да седнете на някоя пейка и да съзерцавате красотата на природата.

Кръстът е отправна точка, от която можете да се отправите на прекрасна разходка из гората, да си организирате пикник и да прекарате чудесни часове в уединение.

Ако все още не сте успели да посетите това свято място, време е да го направите!